Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

 Αδιάβροχη σκεπή

Waterproof that roof


Το σχέδιο εργασίας ''Αδιάβροχη σκεπή'' βασίστηκε στο σχέδιο μαθήματος ''Waterproof that roof'' από την ιστοσελίδα του οργανισμού tryengineering.
 
Φάση Α΄ Σχεδιασμός της δράσης
 
1η διδακτική ώρα 
  Αρχικά, διαβάσαμε το παραμύθι της Τασούλας Τσιλιμένη ‘’ Τομ το σαλιγκάρι‘’ από το Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το Νηπιαγωγείο και αφού συζητήσαμε για τα υλικά που θεωρούμε κατάλληλα για την κατασκευή της σκεπής, ζωγραφίσαμε τη σκεπή που θα κατασκευάζαμε και τα υλικά που θα χρησιμοποιούσαμε για να βοηθήσουμε τον Τομ και όποιον άλλο έχει ανάγκη.
 
2η διδακτική ώρα
 Αφού παρατηρήσαμε τις εικόνες δύο σπιτιών, μίας μόνιμης και μίας πρόχειρης κατασκευής περιγράψαμε τα όσα είδαμε, σκεφτήκαμε και αναρωτηθήκαμε (ρουτίνες σκέψης see, think, wonder).
Τέλος, ομαδοποιήσαμε τις ερωτήσεις μας και τις καταγράψαμε με τη μορφή ιστογράμματος.
 
 
 Φάση Β΄: Έρευνα πεδίου
 
 1η διδακτική ώρα

Με την αξιοποίηση του λογισμικού ActivePresenter επεξεργαστήκαμε με τη μορφή εικόνων και βίντεο πληροφορίες σχετικά με τους τύπους και τα υλικά κατασκευής των σπιτιών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, που επικρατούν διαφορετικές καιρικές συνθήκες . Τέλος αντιστοιχίσαμε τις εικόνες σπιτιών με τα υλικά κατασκευής τους.
 
2η διδακτική ώρα
 
Καθώς διαβάζουμε την ιστορία του Τομ, εκφράζουμε την απορία κατά πόσο ο ιστός της αράχνης είναι αρκετά γερός για να προστατέψει το σαλιγκάρι από την βροχή. Για το σκοπό αυτό οι μικροί επιστήμονες μας παρουσίασαν εικόνες και βίντεο σχετικά με την νανοτεχνολογία, το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, το φαινόμενο του λωτού και τα υδροφοβικά υλικά.
 
3η διδακτική ώρα 
 Στη συνέχεια, αφού παρατηρήσαμε τις στέγες της γειτονιάς μας και τα υλικά κατασκευής τους, ζωγραφίσαμε τα όσα είδαμε και σημειώσαμε τις παρατηρήσεις μας, με όποιο τρόπο μπορούσαμε.
 4η διδακτική ώρα
Έπειτα, ακολουθώντας τη διαδικασία του μηχανικού σχεδιασμού και αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, παρατηρήσαμε τα υλικά και επιλέξαμε αυτά που θεωρούσαμε κατάλληλα για την κατασκευή της στέγης.
Τέλος, σχεδιάσαμε τη στέγη μας και γράψαμε τα υλικά που θα χρειαστούμε όπως μπορούσαμε.

 
 5η διδακτική ώρα
Στη επόμενη διδακτική ώρα προχωρήσαμε στην κατασκευή της στέγης μας, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και επιλύσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, αλλάζοντας τον αρχικό σχεδιασμό μας. Η πρώτη ομάδα επέλεξε να χρησιμοποιήσει ξύλα και φύλλα για την κατασκευή της και η δεύτερη χαρτόνι και πλαστικά καπάκια.
Πρώτη προσπάθεια στερέωσης της στέγης

Αλλαγή προσέγγισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να τοποθετήσουμε το σκελετό της στέγης στο σπίτι και στη συνέχεια να τον κολλήσουμε, αλλάξαμε τακτική και δοκιμάσαμε να κολλήσουμε πρώτα τα ξύλα μεταξύ τους για να κατασκευάσουμε κομμάτια της στέγης και στη συνέχεια να τα τοποθετήσπυμε στο σπίτι. Σε αλλαγές προχώρησε και η δεύτερη ομάδα. Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό η στέγη είχε κλίση, μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες στερέωσης η στέγη έγινε επίπεδη.

6η διδακτική ώρα
Καθώς η κατασκευή προχωρούσε, ένα νέο πρόβλημα προέκυψε και αναζητήσαμε μια λύση για να αποτρέψουμε το νερό να μπει στο σπίτι του Τομ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής,
αφού παρατηρήσαμε τη στέγη της άλλης ομάδας καταγράψαμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε όσα μας έκαναν εντύπωση και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη δική μας κατασκευή.
1η ομάδα
‘’Χρησιμοποιήσανε χαρτόνι. Είχαν τέλεια ιδέα, καλύτερη από τη δική μας. Χρησιμοποίησαν σκοινί και το δέσανε‘’
2η ομάδα
‘’Βάλανε φύλλα, θα μπορούσαμε να βάλουμε φύλλα αντί για καπάκια‘’

7η διδακτική ώρα

Πριν προχωρήσουμε στη δοκική της αποτελεσματικότητας των κατασκευών μας, κάναμε υποθέσεις σχετικά με το πόσα ποτήρια νερό χωράνε σε ένα δοχείο ενός λίτρου και καταγράψαμε τις υποθέσεις μας.
Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στη μέτρηση του νερού χρησιμοποιώντας μη συμβατικές μονάδες μέτρησης και καταγράψαμε τις μετρήσεις μας.



 
 8η διδακτική ώρα
 Έπειτα, αφού συγκρίναμε την κατασκευή μας με το αρχικό σχέδιο και εντοπίσαμε τις αλλαγές τις οποίες κάναμε, προχωρήσαμε στη δοκιμή της στέγης της κάθε ομάδας, δημιουργώντας τεχνιτή βροχή.
Τέλος, παρατηρήσαμε το νερό που κατάφερε να μπει μέσα στο σπίτι της κάθε ομάδας 

και βαθμολογήσαμε την προσπάθειά μας, χρησιμοποιώντας τον σχετικό πίνακα.

Φάση Γ΄: Δραστηριότητα ολοκλήρωσης του σχεδίου εργασίας
 
Το σχέδιο εργασίας παρουσιάστηκε στους γονείς με τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.