Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Δύο καταστάσεις προβληματισμού 

με τα ξωτικά του Άη Βασίλη

Τα ξωτικά μπερδεύτηκαν 

Τα ξωτικά του Άη Βασίλη μπερδεύτηκαν και δε θυμούνται ποια είναι η θέση τους στο εργαστήρι των παιχνιδιών. Ζητάνε λοιπόν τη βοήθειά μας, ώστε να μπουν στη σειρά από το πιο ψηλό στο πιο κοντό.
Αρχικά ενώνουμε τα τουβλάκια και σχηματίζουμε τα τέσσερα ξωτικά.
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη σωστή σειρά.
Τέλος τα αριθμούμε χρησιμοποιώντας τακτικά αριθμητικά.

Τα ξωτικά πεινάνε

Τα ξωτικά αφού μας ευχαρίστησαν ζήτησαν για ακόμα μία φορά τη βοήθειά μας. Τελείωσαν τη δουλειά τους στο εργαστήρι με τα παιχνίδια πολύ αργά το βράδυ. Πείνασαν από την πολύ δουλειά αλλά δεν υπήρχε καθόλου φαγητό. Αποφάσισαν να ψάξουν στο δωμάτιο του Άη Βασίλη και βρήκαν μόνο ένα μπισκότο. Ζητάνε λοιπόν από εμάς να τους πούμε ποιο ξωτικό θα φάει το μπισκότο. Είναι όμως σωστό να φάει το μπισκότο ένα μόνο ξωτικό; Αποφασίσαμε λοιπόν να μοιράσουμε το μπισκότο στα τέσσερα.
Αρχικά κόψαμε τέσσερα κομμάτια από το μπισκότο και τα μοιράσαμε στα ξωτικά. Περίσσεψε όμως ένα κομμάτι μπισκότο και γι'αυτό αποφασίσαμε να ξαναδοκιμάσουμε.
Αρχικά κόψαμε το μπισκότο στη μέση και δώσαμε το ένα από τα δύο κομμάτια στο πιο ψηλό ξωτικό και μοιράσαμε το άλλο στα υπόλοιπα τρία ξωτικά. Περίσσεψε όμως και πάλι ένα μικρό κομμάτι και κρίναμε ότι έπρεπε να το φάει το πιο ψηλό ξωτικό.
Επειδή όμως τα κομμάτια δεν ήταν ίσα και αν ήμασταν στη θέση των ξωτικών δε θα ήμασταν ικανοποιημένοι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε ξανά. Η προηγούμενη απόφασή μας να κόψουμε το μπισκότο αρχικά στη μέση μας φάνηκε σωστή. Τα ξωτικά όμως δεν είναι δύο αλλά τέσσερα. Έτσι ξανακόψαμε τα δύο κομμάτια στη μέση.
Στη συνέχεια αποφασίσαμε να ανασυνθέσουμε το μπισκότο. Αν ενώσουμε  ένα από τα τέσσερα κομμάτια και άλλο ένα από τα τέσσερα κομμάτια σχηματίζεται ένα μισό.
Αν τώρα ενώσουμε δύο μισά σχηματίζεται ένα ολόκληρο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υλικό του ΟΣΚ.
Τέλος αποτυπώνουμε τη λύση που βρήκαμε στο χαρτί και γράφουμε τη λέξη ξωτικό όπως μπορούμε.







 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.